Blog Post

Ervaar online gesprekken, ontdek nieuwe mogelijkheden

26 november 2020

Ervaar online gesprekken: aansluiten en faciliteren in het online gesprek

“Ik weet niet waarom ik zoveel moeite had met wat mijn collega deed.” De supervisant vertelde over haar inbreng tijdens een online supervisiebijeenkomst. Haar medesupervisanten luisterden aandachtig en stelden haar vragen. “Waar had je dan precies moeite mee?”, “Wat deed het dan met je?”. De supervisant vertelde. Ze maakten vanuit het medisch kinderdagverblijf een uitstapje. De kinderen speelden bij een overdekt speeltuintje naast de kinderboerderij. Eén van de kinderen wilde niet vertrekken op het moment dat de speeltijd ten einde was. De groep moest een beetje opschieten, want een volgende groep stond alweer te wachten. Door de maatregelen rond COVID, waren duidelijke afspraken gemaakt over speelduur en een maximum aantal kinderen. Echter werkte deze vooral stress in de hand toen één van de kinderen volledig opging in haar eigen leefwereld . Het meisje was na twee uur op haar manier nog niet klaar met spelen. Zij had haar eigen plan: de route die ze voor zichzelf in en door de speeltoestellen had uitgedacht moest worden voltooid. Meerdere pogingen tot aansporen door de supervisant, maakte dat het meisje begon te schreeuwen. De collega van de supervisant bedacht zich niet, pakte het meisje op en droeg haar richting de uitgang. Het meisje spartelde in haar armen en verzette zich tegen het verstoren van haar spel. Met veel lawaai en de hulp van de supervisant, werd het meisje uiteindelijk in de auto gezet en reden ze terug naar de locatie.

“Ik probeerde contact te maken. Mijn collega ging daar zomaar dwars doorheen en pakte haar gewoon op. Ik had de indruk dat zij niet bezig met hoe het meisje zich voelde. Ze deed gewoon wat er op dat moment moest gebeuren…. Ik begrijp het wel, maar toch stoort het mij dat mijn collega dit zomaar deed.” We spraken over de situatie en achtergrond van het meisje, over de context van de situatie en uiteindelijk vooral over de gevoelens van irritatie van de supervisant. Dat bracht mij op de vraag wat zij zelf dacht, voelde en deed. Ze wilde graag aansluiten bij het meisje om contact te kunnen maken. Ze begreep zo goed dat het meisje in haar spel gestoord werd. Was wat zij deed, het aansluiten bij het meisje, haar kwaliteit? ...Welke valkuil bracht dat dan met zich mee? 

Vanzelfsprekendheden van een face-to-face gesprek zijn verwenen als je een online gesprek voert. Twee uur online supervisie is best intensief. Eerdere ervaring leerde mij ook dat (adolescente) studenten meer tijd nodig hebben om te reageren. Tijd krijgt in een online gesprek anders betekenis, lijkt meer een appel te doen op een primaire reactie en maakt dat stiltes soms nog ongemakkelijker voelen. Ik ben me ervan bewust en laat me er niet door weerhouden, maar ik vind het tegelijkertijd een uitdaging om vanuit mijn rol als supervisor op een goede manier aan te sluiten: te faciliteren in het leerproces door een andere (nieuwe) manier van communiceren.   

Ik gaf alle supervisanten een opdracht in combinatie met een pauze. Ik vroeg ze voor zichzelf een kwartier stil te staan bij het kernkwadrant van Ofman en deze in te vullen. Een bijzondere ervaring, zo gaven zij terug, waarbij je, ondanks dat je letterlijk uit verbinding bent, toch aan het werk bent in supervisie. 
Na een kwartier was een ieder weer online. De supervisant had ontdekt dat zij goed kan aansluiten bij de ander, maar dat zij daardoor soms over haar grenzen gaat. We spraken over haar allergie en haar uitdaging, waarop ze uiteindelijk ontdekte dat ze graag iets meer zou willen kunnen zoals haar collega doet: grenzen stellen en doorpakken. Haar medesupervisanten voegden hieraan toe dat ze de indruk hadden gekregen dat deze supervisant er alles aan had gedaan om de situatie tot een goed einde te brengen. Iets wat je niet altijd in de hand hebt door de situatie er omheen en waar je niet altijd invloed op hebt. 

Ik luisterde met een glimlach en maakte intussen een aantekening: ‘pauzewerkvorm volgende bijeenkomst: cirkel van invloed en betrokkenheid?’…

Share by: